Zware gewichten verplaatsen

Overal kom je zware gewichten tegen. Op vliegvelden, in productiehallen en op bouwplaatsen. Om deze zware gewichten op een veilige manier te verplaatsen, kun je verschillende apparaten gebruiken. In deze blog lichten wij het gebruik van een hijsjuk toe. Benieuwd wat dat is en wat je er mee kunt? Lees snel verder!

Wat is een hijsjuk?

Een hijsjuk is een hijsmiddel dat bestaat uit een balk met aan de bovenkant in het midden een hijsoog. Aan de onderkant zit aan beide kanten een hijsoog. Hijsjukken worden gebruikt om grote, lange en zware voorwerpen te verplaatsen. Een hijsjuk wordt vergeleken met een houten juk die vroeger werd gebruikt om voorwerpen te verplaatsen. Zo’n houten juk werd gedragen op de schouder en aan beide kanten hing een emmer water.

Bekijk ook: Hijsjib bij Indapp.nl

Voordelen

Omdat een hijsjuk meerdere punten van bevestiging heeft, wordt de last niet aan 1 punt opgetild. Dit verlaagt de kans op doorbuigen en knikken. De spreidhoek van een hijsjuk is niet zo groot. Hierdoor heeft de kraan minder ruimte nodig. Ideaal, omdat je ook boven de kraan niet zoveel ruimte nodig hebt. 

Waarom een hijsjuk?

Een hijsjuk wordt vaak ook gebruikt voor lasten met gecompliceerde afmetingen. De hijsjuk wordt precies boven het zwaartepunt ingezet. Dit zorgt voor balans: de last zal niet kantelen tijdens het hijsen. Een hijsjuk wordt veelal gebruikt voor betonelementen en andere grote objecten op een bouwplaats. 

Soorten en Maten

Een hijsjuk is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Indapp is gespecialiseerd in het aanleveren van verschillende hijsjukken. Ook zijn er per model meerdere haakopties beschikbaar.

Kiepcontainer nodig?