Welke rijbewijzen zijn er allemaal?

Wanneer je net met succes bent afgereden voor je rijlessen, kun je met een aantal dagen je rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. Wanneer je deze in ontvangst neemt, valt je misschien wel op dat er op de achterkant van je rijbewijs allemaal letters genoteerd staan. A, B, C1, C, Am, enzovoorts. Wat betekenen deze letters allemaal? Rijschool Bekedam, de rijschool van Lemelerveld, legt uit welke letters horen bij welke rijbewijzen. 

B rijbewijs

Het rijbewijs die het bekendst is, is het B rijbewijs. Deze letter staat voor het rijbewijs die je nodig hebt om in personenauto’s te rijden. Wanneer je 16 jaar oud bent geworden, mag je theorie examen afleggen voor dit rijbewijs. Wanneer je vervolgens 16,5 jaar bent mag je beginnen met rijlessen en op je zeventiende mag je praktijkexamen doen voor je rijbewijs. 

A rijbewijs

Het A rijbewijs is het rijbewijs voor motoren. Hierin zijn drie varianten te onderscheiden. Deze varianten zijn het A1 rijbewijs, het A2 rijbewijs en het A rijbewijs. Welke variant je nodig hebt voor een motor, is afhankelijk van het vermogen van het voertuig. Wanneer je naast je rijbewijs voor een personenauto ook graag een motorrijbewijs wilt halen, dan kun je je bij verschillende rijscholen opgeven. Zo ook bij de motorrijschool van Lemelerveld

Overige rijbewijzen

De overige letters die je op de achterkant van je rijbewijs terug ziet, zijn de C voor de vrachtwagen, de D voor de bus, de E voor de aanhangwagen en de T voor de trekker. Daarnaast zie je ook Am terug op je rijbewijs. Dit rijbewijs geldt voor het rijden op snorfietsen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *