Waar let je op bij het kopen van een tractor?

Tegenwoordig worden trekkers lang niet alleen nog in de landbouw gebruikt; ook veel particulieren zijn in het bezit van een trekker. Het wordt dan ook steeds populairder om als particulier een – al dan niet tweedehands – trekker te kopen. Maar waar let je eigenlijk op bij de aanschaf van een trekker? Wij zetten een aantal dingen voor u op een rij.

1. Bepaal uw budget voor de tractor

Het klinkt misschien logisch, maar de eerste stap is het bepalen van het budget. Het is mogelijk om een trekker te kopen in zo ongeveer alle vormen en maten, in iedere prijsklasse die u maar wilt. Daarom is het belangrijk eerst voor uzelf te bepalen hoeveel u maximaal wilt betalen voor de tractor; zodat u vervolgens binnen een bepaalde prijsklasse op zoek kunt gaan. Niet alleen de prijs van de tractor zelf is van belang; het is handig om ook even verder op zoek te gaan naar de prijs van de tractor onderdelen. Voor bepaalde tractoren zullen de onderdelen makkelijker te verkrijgen zijn dan voor andere, en voor bepaalde tractoren zullen deze onderdelen ook goedkoper zijn dan voor andere. Daarom is het belangrijk om niet alleen op de prijs van de trekker zelf, maar ook op die van de onderdelen te letten.

2. Waarvoor wilt u de trekker gebruiken?

Daarnaast is het van belang om te bedenken waar u de trekker voor wilt gebruiken; behalve dat een bepaalde trekker namelijk fijner kan zijn en een andere voor het ander, is het ook van belang om te weten hoe intensief u de tractor gaat gebruiken. Dit is handig om te weten wanneer u tractoren vergelijkt op basis van onderhoud en nieuwe onderdelen.

3. De staat van de tractor

Wanneer u besluit uw tractor tweedehands te kopen, is het natuurlijk ook van belang om op de staat van de trekker te letten. Schroom niet om een afspraak te maken voor verschillende trekkers en de onderdelen van de trekkers eens goed te checken en een proefrit te maken. Let op de staat van onder andere de banden, motor, brandstofpomp en oliefilters. Voel bij de proefrit eens goed aan hoe de trekker rijdt en stuurt, zodat u kunt bepalen of u de trekker goed vindt rijden en of er niets geks met de trekker aan de hand is. Een goed onderhouden trekker gaat immers het langste mee!