Totaallogistiek

De voorbeelden van het gebruik van technologie in totaallogistiek zijn legio. In feite heeft de aanwezigheid van ICT (informatie- en communicatietechnologieën) in de huidige samenleving deze volledig weten te veranderen. Wij zien deze verandering weerspiegeld in de evolutie van de media, banktransacties, transport beheer, aankoop methoden voor producten, enz.

Als gevolg daarvan is de zogenaamde “informatiemaatschappij” ontstaan, een maatschappij waarin het gebruik van ICT in bedrijven de manier heeft veranderd waarop informatie wordt gecreëerd, gedeeld en verspreid. In de toeleveringsketen is dit verschijnsel gebaseerd op het gebruik van verschillende onderling gekoppelde logistieke technologieën, die onmiddellijke toegang tot en beheer van allerlei soorten gegevens mogelijk maken, van productgerelateerde gegevens tot gegevens van fabrikanten, kopers, distributeurs, machines, verkooppunten, enz.

Het belang van technologie in transport & logistiek

Het belang van technologie in transport & logistiek blijkt uit het feit dat zij helpt bij het stroomlijnen van een groot aantal processen in bedrijven, waardoor de productiviteit en bijgevolg ook de rentabiliteit toenemen.

Dankzij de impact van wetenschap en technologie in de logistieke sector kunnen bijvoorbeeld leveringsprocessen worden geoptimaliseerd, waardoor leveringsdiensten tegen betaalbaarder kosten aan de gebruikers kunnen worden aangeboden, waardoor de klantenbinding wordt verbeterd. Zo ook totaallogistiek.

Gebruik van technologie in logistiek en vervoer

Van het grote aantal mogelijke toepassingen van logistieke technologie springen die in verband met aan- en verkooptransacties, het volgen en vervoeren van producten en de productie van goederen eruit.

Logistieke technologie voor transacties

Een van de meest zichtbare gevolgen van voorbeelden van logistieke technologie is te zien in de manier waarop orders worden afgehandeld. Vandaag is de elektronische handel de belangrijkste sector waarin de logistiek actief is, aangezien een zeer groot volume van de handelstransacties van traditionele winkels naar digitale winkels is verschoven, hetgeen een logistieke infrastructuur vereist die het mogelijk maakt de productbestellingen te doen toekomen aan de eindklanten die hun aankopen online hebben gedaan.

Dit hele proces wordt uitgevoerd met behulp van geautomatiseerde systemen voor digitale aankoop, elektronische betaling verwerken, order beheer, enz.

Logistieke technologie voor het volgen van producten

De toepassing van technologie in de logistiek gebeurt ook via GPS-systemen, RFID, internet of things (IoT) en blockchain, die worden gebruikt om producten te traceren, niet alleen tijdens opslagprocessen of levering, maar ook wanneer zij door elk van de andere stadia van de toeleveringsketen gaan.

Dankzij dit soort hulpmiddelen kunnen in de logistieke distributieketen efficiëntere routes worden gebruikt, de kosten worden gedrukt, de voor leveringen benodigde middelen worden verminderd en de dienstverlening aan de klant worden geoptimaliseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *