In 5 stappen een opgeruimde cabine

Dagenlang ben je op weg. Binnen de grenzen van Nederland tot ver daarbuiten. Om je in jouw cabine thuis te kunnen voelen, heeft jouw vrachtwagen wel de nodige aankleding nodig. Die haal je bij jouw oude, vertrouwde truckshop. Maar net zoals bij een woning of appartement, is het ook bij een cabine belangrijk dat je de – met grote zorg uitgekozen – aankleding netjes houdt. Eens in de zoveel tijd is het daarom nodig om alles goed schoon te maken. Dit kan met het onderstaande stappenplan.

Stap 1: Verzamel de schoonmaakmiddelen

Het klinkt misschien een tikkeltje overdreven. Maar ga het eens na: hoe vaak ben jij al aan een project begonnen, om halverwege weer te moeten stoppen? Je had namelijk niet alle benodigdheden op voorraad. Daarom beginnen wij dit stappenplan allereerst met het verzamelen van alle schoonmaakmiddelen. Voor het reinigen van jouw cabine, heb je nodig:

  • Stofzuiger;
  • Schuimreiniger;
  • Microvezeldoekjes;
  • Keukenrol;
  • Glassex.

Stap 2: Ruim op

Een koffiekopje hier. Een lege zak chips daar. Tijdens het rijden, gooien we met regelmaat afval naast ons neer. Logisch, want je moet je namelijk op een belangrijke taak richten: het besturen van een vrachtwagen. Het weggooien van alle propjes en andere materialen gebeurt later wel. Helaas wordt dit – in de haast – nog wel eens vergeten. Deze tweede stap richt zich dan ook op het weggooien van rommel en het verzamelen van losliggende spullen. Dat geeft al direct een opgeruimd gevoel.

Stap 3: Stofzuigen

Nu de meeste rommel aan de kant is, is de vloer en de bekleding goed zichtbaar. Je kunt de grote oppervlakten nu – zonder onderbreking – met een stofzuiger bij langs gaan. Hiermee verwijder je stof en zand uit de cabine. Hierbij leg je niet alleen de focus op de vloer en matten, maar ook alle bakjes, vakjes en tussengedeelten.

Stap 4: Met een doek afnemen

Nu je alle oppervlakten hebt afgezogen, is het tijd voor de natte doek. Pak de Glassex, de keukenrol en de microvezeldoekjes en begin met het afnemen van alle onderdelen van kunststof. Niet alleen de grote vlakken verdienen jouw aandacht, maar ook alle roosters en knoppen.

Stap 5: Grondige reiniging

Overal waar geleefd wordt, ontstaan vlekken. Van chocolade. Van saus. Van frisdrank. Deze kun je heel makkelijk uit de bekleding verwijderen door er schuimreiniger op aan te brengen. Spuit het op het oppervlak, laat het even intrekken en borstel het vervolgens weg. In de meest hardnekkige gevallen, kun je een specialist inschakelen.