Hoe gaat transport over water?

Er zijn verschillende manieren waarop producten getransporteerd worden, iedere dag weer. Eén van de manieren van transport, is transport over water. Dit gebeurt in zowel Nederland als in het buitenland. Dat is niet zonder reden. Transport over water is voor sommige producten het meest efficiënt.

Wat is een binnenvaartschip?

Bedrijven die transporteren over het water doen dit zelf of laten dit doen door middel van een schip. Zij moeten dan een binnenvaartschip kopen. Dit is een investering die deze bedrijven moeten doen om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het is niet iets waar iedereen verstand van heeft of wat dagelijks wordt gekocht, dus is advies en bemiddeling van een scheepsmakelaar een verstandige keuze voor deze bedrijven of personen. Elburger Scheepsbemiddeling is zo’n bemiddelaar en scheepsmakelaar. Zij adviseren en helpen iedereen met de aanschaf van een binnenvaartschip en andere schepen en boten.

Een binnenvaartschip is een schip dat niet op zee wordt gebruikt, maar alleen op de binnenwateren vaart, zoals kanalen en rivieren. De kapitein bestuurt het binnenvaartschip. De kapitein of schipper is hiervoor opgeleid en zorgt ervoor dat alles veilig is. In de binnenvaart is de kapitein ook meteen de gezagvoerder. Iedereen op het schip neemt instructies aan van de kapitein, omdat de kapitein de eindverantwoordelijk is voor alles wat er gaande is op het schip.

Welke producten?

Voor sommige producten geldt dat het niet efficiënt genoeg is om deze te transporteren met een schip. Naast binnenvaartschepen, varen er dagelijks ook vele internationale vrachtschepen over de hele wereld. Dit doen ze om heel veel producten in één keer te verschepen. Vaak zijn de kosten voor verzending laag, omdat er heel veel producten in één vracht mee kunnen. Denk aan landen als China, die transporteren naar Europa. Op elk vrachtschip passen duizenden containers.

Naast producten worden er ook mensen in de binnenvaart vervoert. Mensen die binnen Nederland van het vaste land naar een eiland willen als vakantiebestemming of omdat ze er wonen bijvoorbeeld. En andersom natuurlijk. Zonder over het water te gaan kunnen ze niet op hun plaats van bestemming komen. Hiervoor worden onder meer ook binnenvaartschepen ingezet.

Andere vormen van transport

Naast transport over water zijn er meerdere vormen van transport. Denk daarbij aan transport met de trein, over de weg en in de lucht. De kosten variëren ook per vorm van transport. Met een vliegtuig kunnen producten snel op de plaats van bestemming zijn, waardoor de kosten hoger zijn dan met gebruik van een schip.