Hoe een geschikte motorverzekering afsluiten?

In Nederland en in de rest van Europa is het zo dat elk gemotoriseerd voertuig dat in het verkeer wordt gebracht moet zijn verzekerd. Dit geldt dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld een motor die je hebt aangekocht. De motorverzekering vertoont zeer grote gelijkenissen met de verzekering die je kan afsluiten voor een auto. Wat bedoelen we hier nu in de praktijk precies mee? Zeer eenvoudig. Voor dit type verzekering geldt net zoals voor de variant voor de auto dat ze op verschillende manieren kan worden afgesloten. Het type verzekering die voor jou het meest interessant zal zijn wordt in de praktijk bepaald door verschillende factoren. Om welke factoren het precies gaat ontdek je meteen hieronder! 

 1. Hou rekening met de waarde waar je motor over beschikt 

Het eerste uitgangspunt die een niet onbelangrijke rol speelt bij de keuze voor een bepaalde motorverzekering is de waarde waar het voertuig over beschikt. Wat dit betreft dient er in eerste instantie te worden gekeken naar de manier waarop je de motor hebt besteld. Op dit vlak maken we concreet een onderscheid tussen de onderstaande mogelijkheden:

 1. Een tweedehandse motor; 
 2. Een gloednieuwe motor; 

In het eerste geval zijn er twee verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. In eerste instantie is de kans groot dat je voor deze motor een aanzienlijk lager bedrag hebt betaald dan wanneer je zou kiezen voor een gloednieuw exemplaar. Daarnaast is er echter ook nog de leeftijd van het voertuig. Je moet dan ook altijd op basis van deze twee eigenschappen nagaan op welke vergoeding je bij mogelijke schade precies zal kunnen rekenen. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om te achterhalen hoe je jouw motor nu precies het beste kan laten verzekeren. In ieder geval wordt in dit geval veelal voor gekozen om te kijken in de richting van de WA of de WA+ beperkt cascoverzekering. 

 1. Wat te doen met de (hoge) waarde van een nieuwe motor?

Heb je er niet voor gekozen om een tweedehandse motor aan te kopen, maar heb je in plaats daarvan gekozen voor het bestellen van een gloednieuwe motor? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Voor een dergelijke motor geldt in het merendeel van de gevallen namelijk dat ze beschikt over een significant hoger prijskaartje. Bovendien is het ook nog eens zo dat heel wat mensen een financiering afsluiten voor een dergelijk voertuig. Wanneer dit ook geldt voor jou kan de WA + volledige cascoverzekering in het merendeel van de gevallen de beste keuze zijn. Dit althans minstens voor de looptijd van de lening. 

Hou er rekening mee dat het afsluiten van een zogenaamde allrisk voor je motor niet altijd je eigen keuze is. Zoals hierboven reeds aangegeven geldt voor heel wat mensen dat ze voor de aankoop van hun motor een lening afsluiten. Het afsluiten van een dergelijke lening zorgt ervoor dat ze veelal ook te maken krijgen met een aantal extra verplichtingen die worden opgelegd door de verzekeraar. Zo is het veelal verplicht om gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst een allrisk verzekering aan te houden. Van zodra de lening is afbetaald kan je dan in principe volledig zelf beslissen op welke verzekering je overstapt. 

 1. Wat met het aantal kilometers die je op jaarbasis gaat afleggen? 

Je moet er bij een motorverzekering afsluiten natuurlijk niet alleen maar rekening mee houden wat de waarde is waar je motor over beschikt. Minstens even belangrijk zijn namelijk het aantal kilometers die je op jaarbasis gaat afleggen. Voor heel wat mensen geldt dat zij de keuze hebben gemaakt om een motor aan te kopen om daar gewoon in hun vrije tijd mee te gaan rijden. Wanneer dat ook geldt voor jou zullen het aantal kilometers op jaarbasis wellicht behoorlijk goed meevallen. Dit geldt dan ook eveneens voor het risico dat je loopt op het ogenblik dat je met je motor aan het rijden bent. Het spreekt voor zich dat ook dit een niet onbelangrijke factor is waar je rekening mee kan houden bij een motorverzekering afsluiten.

 1. Heb je eventueel behoeften aan extra dekkingen voor je motor? 

Buiten de standaard dekkingen waar je motor over dient te beschikken is het in de praktijk zo dat er ook nog tal van andere dekkingen bestaan die het overwegen waard zouden kunnen zijn. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende eventuele toevoegingen die je kan doen:

 1. De verzekering voor opzittenden; 
 2. De rechtsbijstandverzekering; 

De hierboven aangehaalde extra dekkingen zullen in de praktijk zeker niet voor iedereen interessant zijn. Toch zijn er ook heel wat verzekeringnemers die hier wel mee zijn gebaat. Tot welke groep jij precies behoort is uiteraard iets wat je voor jezelf moet uitmaken. In ieder geval, deze extra dekkingen toevoegen aan je motorverzekering is altijd het overwegen waard.

 1. Besparen op je motorverzekering kan op verschillende manieren

Hoe je het ook draait of keert en welk type verzekering voor je motor je uiteindelijk ook mag afsluiten, je zal er altijd rekening mee moeten houden dat er bepaalde kosten moeten worden betaald. Dat is natuurlijk vervelend, want niemand wordt in de praktijk graag geconfronteerd met (nog) meer periodieke kosten welke dienen te worden betaald. Gelukkig is het zo dat er ook altijd tal van verschillende manieren bestaan om de kostprijs van je motorverzekering te drukken. Enkele interessante bespaartips zijn in ieder geval de volgende: 

 1. Vergelijk altijd grondig de verschillende soorten motorverzekeringen bij Diks;
 2. Bekijk ook even de prijs van motorverzekeringen bij verschillende verzekeraars; 
 3. Onderzoek op welke manier het eigen risico de kostprijs van je verzekering beïnvloedt;
 4. Sluit geen dekkingen af waar voor je motor waar je eigenlijk geen behoeften aan hebt; 

De bovenstaande vier aandachtspunten spreken in de praktijk eigenlijk voor zich, maar worden toch door heel wat mensen over het hoofd gezien. Hou jij met deze punten evenwel voldoende rekening bij het afsluiten van je motorverzekering? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hiermee een zeer aanzienlijke besparing kan realiseren op de verzekering voor je motor. Dit overigens niet zomaar één keer, maar wel elke maand opnieuw.