Handel met Polen: 3 sterke exportcategorieën

De Nederlandse economie is een van de sterkste van Europa. Dat is niet zo vreemd, want ons kleine kikkerlandje exporteert ontzettend veel producten naar het buitenland. Zo worden er – onder andere – ontzettend veel goederen op transport naar Polen gezet. Maar hoe belangrijk is deze Oost-Europese afzetmarkt eigenlijk voor onze economie? En welke exportproducten zijn daar zo populair? In deze blog geven wij het antwoord.

Polen als handelspartner

Als Nederlandse exporteur wil je weten waar de grootste afzetmarkt te vinden is. De vraag is dan ook: hoe belangrijk is Polen – voor onze economie – als handelspartner? In ons antwoord kunnen we heel duidelijk zijn: héél erg belangrijk. Dit voormalige Oostblokland is een van de belangrijkste afzetmarkten van Nederland. Sinds hun toetreding in de Europese Unie zijn de handelsstromen meer dan verdubbeld, naar ruim 12 miljard dollar. Onze export bedraagt hierbij het dubbele van wat ons land via Polen weer binnenkomt.

Populaire exportproducten

Dat Polen gretig van onze exportproducten gebruik maakt, is natuurlijk goed nieuws. Maar om welke categorieën gaat het dan vooral? Je leest het hieronder.

Machines

Ruim 42% van de gehele Nederlandse export naar Polen bestaat uit machines. Ruim 2106 miljoen euro hiervan is het resultaat van het verkoop van (niet nader genoemde) elektrische apparaten. Voertuigen voor wegvervoer nemen een goede tweede plek in met 1140 miljoen euro aan omzet. Daarop volgen toestellen voor telecommunicatie (581 miljoen) en kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines (531 miljoen). Ook generatoren, motoren, gespecialiseerde en diverse machines worden veel met Polen verhandeld.

Chemische producten

Een tweede productcategorie die populair is binnen Polen is het chemische product. Zo’n 19% van de Nederlandse export bestaat uit aanverwante artikelen. Zo leverde ‘kunststof in primaire vormen’ in 2018 ruim 657 miljoen aan omzet op. Deze groep werd gevolgd door 561 miljoen aan medicinale en farmaceutische producten en 352 miljoen aan andere, niet nader genoemde chemische producten.

Agrarische producten

Tot slot hetgeen waar Nederland zo bekend om is: agrarische producten. Deze groep aan artikelen omvat zo’n 12% van de export naar Polen. Met ruim 640 miljoen aan omzet is het vooral groenten en fruit enorm populair. Deze aanvoerder wordt gevolgd door groepen zoals: koffie, thee, cacao en specerijen (179 miljoen), bereide voedingsmiddelen (177 miljoen), zuivelproducten en eieren (175 miljoen) en vlees en vleesproducten (168 miljoen).