Een auto kopen: waar te beginnen?

Je bent op zoek naar een trouwe vierwieler, maar weet niet precies waar te beginnen. Dit is heel begrijpelijk, want er kan veel op je afkomen. Of je nu vaker al vaker een auto hebt gekocht of je koopt je eerste auto, het is altijd weer even goed om te weten welke stappen je kan en moet ondernemen om te genieten van je nieuwe auto.

Naar de dealer

Wanneer je van plan bent een auto te kopen, kan dit een tweedehandse of een nieuwe auto betreffen. Men gaat vaak liever voor een compleet nieuwe of een zo goed als nieuwe auto met weinig kilometers op de teller en een goede onderhoudshistorie. Stel, je bent op zoek naar een nieuwe Honda. Het voordeel van een nieuwe auto is dat je je niet druk hoeft te maken over achterstallig onderhoud of de manier waarop de vorige eigenaar de auto behandeld heeft. Bij een dealer onderhouden occasion is het voordeel dat de Honda dealer de juiste onderdelen heeft gebruikt en de juiste kennis in huis heeft voor dat merk. Veel dealers zijn namelijk merkgebonden.

Bij een particulier

Het kopen van een auto kan niet alleen bij een dealer, maar het kan ook bij een particulier. Het komt redelijk vaak voor dat mensen hun auto te koop zetten via het internet en autosites. Hier kunnen particulieren hun ‘nieuwe’ auto vinden. Je kunt op je gemak rondkijken en vervolgens contact opnemen met de verkoper als je vragen hebt over de auto of als je een eventuele bezichtiging wil doen. Tip: doe je research over de auto, zodat je grotendeels weet wat eventuele veel voorkomende mankementen zijn bijvoorbeeld. Dan kun je daar de auto testen op die mankementen. Vraag ook naar de onderhoudshistorie van de auto.

Auto overnemen

Als je de auto dan daadwerkelijk overneemt, dan zul je het kenteken moet overschrijven op jouw naam. Bij de dealer wordt dit intern voor je geregeld. Als je een auto koopt bij een particulier zul je dit zelf moeten doen bij een kentekenloket. Zodra je de auto hebt overgeschreven ben jij als eigenaar verplicht om de auto minimaal WA te verzekeren. Een WA-verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Ook zul je dan wegenbelasting moeten betalen.