4 manieren om als particulier een auto te leasen

Gefrustreerd verlaat je weer de autogarage. Met waterige oogjes hebben de specialisten je vertelt dat er nog een reparatie aan gaat komen. Sterker nog: er is een kans dat jouw auto total loss wordt verklaard. Een ding is zeker: jij bent het zat om telkens voor dit soort hoge kosten op te moeten draaien. Daarom ben je op zoek naar een leasemodel. Maar welke varianten zijn er eigenlijk? We vertellen het je in deze blog.

Private lease

De meest bekende variant van het leasen van een auto is de private lease. Dit houdt in dat je voor langere tijd een auto huurt. Dit doe je voor een vast bedrag per maand, waarbij het vaak een periode van 2 tot 5 jaar beslaat. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en zorgt voor de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, pechhulp en onderhoud. Als bestuurder betaal je dus alleen de brandstof nog apart. Na de leaseperiode lever je de auto weer in.

Shortlease

Voor sommige bestuurders is de periode van private lease veel te lang. Maar om nu enkele maanden te gaan huren, is ook niet echt financieel aantrekkelijk. Deze groep bestuurders is gebaat bij shortlease. Deze vorm van leasen duurt vaak 1 tot 2 maand, maar kan ook langer duren. Ideaal voor de momenten waarbij je maar tijdelijk een auto nodig hebt. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of reparatie.

Meer weten over shortlease? Lees dan het artikel “Wat is shortlease?”.

Occasion lease

De laatste jaren is er een nieuwe vorm van leasen in opkomst: Namelijk: de occasion lease. De naam zegt eigenlijk al wat dit precies inhoudt. Je leaset een auto die al een paar jaartjes meegaat. Het grote voordeel hiervan is dat het contract ook voor 12 maanden afgesloten kan worden. Ook kan de keuze voor een tweedehands auto in de kosten schelen. Dus: hoef je niet zo nodig in een nieuwe auto te rijden? Dan is occasion lease misschien iets voor jou.

Financial lease

Het valt niet te voorspellen: opeens is jouw auto total loss verklaard. Misschien ben je betrokken geweest bij een ongeluk of is de auto een nodige reparatie niet meer waard. De kans is dan groot dat je nu niet de financiën hebt om een nieuwe auto te kopen. In dat geval kunnen dealers jou een financial lease – ook wel: huurkoop – aanbieden. Dit is in feite een lening, waarbij je pas na afbetaling eigenaar bent van de auto. Ideaal voor als je toch graag een eigen auto bezit.