verf spuiten

4 fouten bij het spuiten van voertuigen

Het overspuiten van een auto, vrachtwagen of bestelbus lijkt zo makkelijk. Een keer met de sproeikop erover en het is klaar. Toch komen veel hobbyisten, die voor het eerst bij het vak komen kijken, van een koude kermis thuis. Ze lopen namelijk tegen verschillende problemen aan, zoals: een matte uitstraling, rimpels, duidelijke druppels en langzaam drogen. In deze blog vertellen de specialisten van Gouweleeuw je meer over deze problemen en wat de oorzaken hiervan zijn. Lees je mee?

Gerelateerde links: 

Kraan spuiten

Vrachtwagen spuiterij

Probleem 1: de blanke lak glanst niet

Enthousiast ben je aan jouw project begonnen. Je hebt een auto, vrachtwagen of bestelbus in de blanke lak gezet. Nu het geheel is opgedroogd, valt het resultaat je vies tegen. De blanke lak glanst namelijk niet. In plaats daarvan is het mat en laat het kleine “pitjes” zien. Dit wordt ook wel een sinaasappelhuidje genoemd. Deze ontstaat wanneer er luchtbellen in de laklaag zitten. Tijdens het drogen knappen deze, waardoor de laklaag zichzelf niet strak kan trekken.

Probleem 2: de laklaag gaat rimpelen

Een ander probleem, die wij vaak bij hobbyisten tegenkomen, is: het ontstaan van rimpels in de lak. Deze zien er niet alleen lelijk uit, maar zijn vaak ook moeilijk weg te werken. Dit komt door de temperatuur waarin gewerkt is. Rimpels ontstaan namelijk wanneer de toplaag te snel opdroogt. De lagen eronder zijn dit nog niet, waardoor deze zich vervolgens door de toplaag heen drukken. Bij temperaturen boven de 27 graden raden wij het overspuiten van voertuigen dan ook af.

Probleem 3: de laklaag droogt niet snel genoeg

Waar we het in de vorige alinea nog hadden over het te snel drogen van laklagen, kan ook het tegenovergesteld probleem optreden. Het kan namelijk ook voorkomen dat het drogen van een laag opeens weken tot zelfs maanden in beslag neemt. Zonde, want in die tijd is het voertuig onbruikbaar en kwetsbaar. Dit heeft echter niets met de temperatuur te maken. Het feit dat de laklagen nauwelijks drogen heeft namelijk te maken met de luchtvochtigheid: er zit te veel water in de lucht.

Probleem 4: er ontstaan druppels op de laklaag

Het overspuiten van voertuigen is een vak. Als beoefenaar moet je dus goed weten wat je doet en welke materialen je daarvoor gebruikt. Wanneer dit niet het geval is kan de uitkomst soms niet naar wens zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van druppels in de laklaag. De redenen hiervoor zijn talrijk. Zo kun je met materialen van lage kwaliteit aan de slag zijn gegaan. Dit kan de verf zijn, maar vaker zijn de gereedschappen niet naar behoren. Het kan ook voorkomen dat je de producten verkeerd gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *