3 manieren om als Nederlandse scheepsbouw te concurreren

De cijfers stemmen alles behalve positief: de Nederlandse scheepsbouw vlakt langzaam maar zeker af. In een paar jaar tijd is het aantal bestellingen meer dan gehalveerd. Onze nationale bedrijven hebben moeite om te concurreren met landen, die hun diensten goedkoper aan kunnen bieden. Maar hoe kunnen wij voorkomen dat onze scheepsbouw compleet stilvalt? De specialisten van Maritime Projects hebben het antwoord: inzetten op innovatie. In deze blog delen wij enkele ideeën.

Innoveren op uitstoot

Vandaag de dag zijn klimaatbesprekingen aan de orde van de dag. Alles moet schoner: de uitstoot van auto’s, fabrieken en zelfs het vee moet het ontzien. De vraag naar schonere brandstoffen is dan ook groot. Als bedrijf in de scheepsbouw doe je er goed aan om hierop in te haken. Ontwikkel mogelijkheden om op vloeibaar aardgas te kunnen varen of richt je op het gebruik van windkracht of het verbeteren van de stroomlijningen. Hiermee werk je aan het vullen van een gat in de markt.

Innoveren op automatisering

Ze komen steeds dichterbij: zelfrijdende auto’s. Met het merk Tesla doet bijvoorbeeld Elon Musk een gooi naar dit gewenste toekomstbeeld. Hoewel het nog zeker veel voeten in de aarde zal gaan hebben, is dit een toekomst die veel bedrijven in de scheepvaart ambiëren. Een schip dat zelf kan varen heeft namelijk niet of nauwelijks bemanning nodig. Het gebruik ervan zal de scheepvaart dan ook stukken goedkoper maken. Dus waar wacht je nog op? Zet met jouw bedrijf vandaag nog de eerste stap!

Specialiseren

Bedrijven die goed kunnen concurreren met hun tegenhangers, hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze weten waar ze goed in zijn. Door hier de focus op te leggen – en je dus te specialiseren in zo’n USP – maak je het gat tussen jou en anderen steeds groter. Zij kunnen jouw ontwikkelingen namelijk moeilijk bijhouden. Werk hierbij ook samen met andere partijen, zodat het geheel – het schip – van alle kanten goed in elkaar steekt. Durf keuzes te maken en je zult met kop en schouders boven de rest uitsteken.

De Nederlandse scheepsbouw verkeert in zwaar weer. Het aantal aanvragen voor nieuwe schepen neemt namelijk in rap tempo af. Er is echter hoop voor onze industrie: door te blijven innoveren is de kans dat wij ons voortbestaan veiligstellen groot.